Flytta piano – så gör du för att lyckas

Att flytta ett piano eller en flygel är oftast ingen lätt uppgift. De väger trots allt hundratals kilon samtidigt som de är otympliga. Med rätt knep kan du däremot lyckas med uppgiften på egen hand. Vi tänkte därför dela med oss av fem hjälpsamma tips till dig som tänkt flytta ett piano själv!

Tips när du ska flytta ett piano själv

Som tidigare nämnts är det ingen enkel uppgift att flytta ett piano eller en flygel på egen hand, om än det är fullt genomförbart med rätt teknik och planering. Med följande tips lyckas du förhoppningsvis med denna bedrift:

1. Planera flytten in i minsta detalj

Förberedelsen är alltid a och o. Inte minst om man ska flytta något så stort och tungt som ett piano. Börja med att ta bort möbler eller andra föremål som kan vara i vägen. Det är bäst att ha en fri väg så att varken du eller pianot kommer till skada.

Finns det flera potentiella vägar som pianot kan bäras ut genom? Kontrollera i så fall vilken utav dem som är bäst, d.v.s. vilken som har minst trappor, hinder och andra utmaningar. Mät även hur stort pianot är och säkerställ att det kommer igenom alla dörröppningar, korridorer och liknande.

2. Ta hjälp av några starka vänner

Vanligtvis kan för många kockar i en soppa vara en dålig idé. Så är däremot inte fallet när det kommer till denna uppgift. Vi rekommenderar att ni är minst fyra personer som hjälps åt att flytta pianot, men gärna ännu fler.

Dels gäller det att ni är tillräckligt många som lyfter och kånkar, men det kan också vara en bra idé att ha minst en person som dirigerar och säkerställer att ni inte stöter emot några kanter eller liknande.

3. Använd adekvata redskap

När man ska lyfta och bära så pass tunga och otympliga föremål så kan det vara fördelaktigt att använda redskap som underlättar arbetet. Exempel på sådana redskap är bärselar, transportplattor och s.k. pianomattor.

4. Arbeta på ett ergonomiskt sätt

Även om man tar hjälp av redskap så är det viktigt att man arbetar på ett ergonomiskt sätt. Vid såhär tunga lyft är det lätt hänt att man skadar rygg och nacke, inte minst om man saknar erfarenhet från denna typ av arbete.

Det viktigaste att tänka på är att alltid hålla rygg och nacke så rak som möjligt. Böj istället på benen och använd kraften från ben, bål och armar i samband med lyftet.

Du hittar fler tips i vår tidigare artikel ”Lyftteknik – så gör du för att lyfta rätt”.

5. Låt det ta den tid det tar

I samband med en flytt är det lätt hänt att man är stressad. Man har en tid att passa och vill helst att allt ska gå så snabbt som möjligt. Vid en pianoflytt är det däremot inte läge att stressa!

Låt det istället ta den tid det tar. Avsätt en hel dag för uppgiften. Stressar ni ökar chansen för att skada er själva eller pianot.

Ta hjälp av Flyttfabriken

Även om det är fullt möjligt att flytta ett piano på egen hand, är det ingenting som vi rekommenderar dig att göra. Risken att skada dig själv, dina vänner, din bostad eller ditt piano är alldeles för stor. Ett bättre alternativ är att överlåta uppgiften till oss på Flyttfabriken!

Vår kompetenta personal har lång erfarenhet av tunga lyft och besitter även alla de redskap som krävs för en lyckad pianoflytt. Vi erbjuder denna tjänst från 3300 kronor, vilket däremot förutsätter att flytten sker inom Storstockholm samt att pianots vikt ej överskrider 150 kg. Max tre trappor får finnas på respektive adress (hämtning/lämning).

I samband med vår ordinarie flytthjälp kan vi erbjuda denna tjänst för 1000 kronor. För att få exakta prisuppgifter rekommenderar vi dig att skicka oss en offertförfrågan. Vi ser fram emot att höra från och hjälpa dig!

Kontakta oss


Adress: Engelbrektsgatan 9
114 32 Stockholm
Telefon: 08-51 51 00 99
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

OBS! Materialhämtning sker från produktionsanläggning.

Kontorets öppettider

mån: 08:00–17:00
tis: 08:00–17:00
ons: 08:00–17:00
tors: 08:00–17:00
fre: 08:00–17:00
lör: Stängt
sön: Stängt
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Copyright 2019 ©